Ciekawostki

Czy wiesz, że

Jaja wielozbożowe są wyodrębnioną kategorią jaj klatkowych

Oznacza się je symbolem 3. Wyróżniają się określonym sposobem żywienia kur. Pozyskiwane jaja pochodzą od kur karmionych paszą, której 60% składu stanowią zboża, a produkty dodatkowe takie jak np. otręby mogą stanowić nie więcej jak 15% mieszanki.

Kury karmione tak przygotowaną mieszanką znoszą jaja o dużych walorach smakowych. Zawierają potrzebne składniki odżywcze takie jak beta-karoten i luteinę oraz witaminy A i E

Jaja wielozbożowe

Oznaczanie jajek

Jedna z ważniejszych informacji dla konsumenta

Jedną z ważniejszych informacji dla konsumenta jest numer oznaczający kod producenta, skąłdający się z :

* System chowu kur niosek:
0 – jaja z produkcji ekologicznej
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 – jaja z chowu ściółkowego
3 – jaja z chowu klatkowego

Wszystkie typy produkcji mają kilka cech wspólnych. Wkażdym przypadku jest to chów kontrolowany, objęty nadzorem weterynaryjnym.

* Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład.

* Oznaczenie zakładu weterynaryjnego  (weterynaryjny numer identyfikacyjny).

Czy wiesz, że

Zmiany w wyposażeniu klatek podniosły poziom komfortu kurom.

Zgodnie z wymogami prawnymi UE kury nieśne utrzymywane są w klatkach wzbogaconych, w których mogą wykazywać charakterystyczne dla gatunku zachowania, takie jak:  znoszenie jaj w gnieździe, siedzenie na grzędzie, ścieranie pazurów i grzebanie.

Zmiany w wyposażeniu klatek podniosły poziom komfortu kurom nieśnym, zapewnienie poczucia większej swobody oraz możliwości wykazywania większej gamy naturalnych odruchów zminimalizowały czynniki stresogenne.

Zaletą jajek produkowanych w takim systemie jest ich wysoka jakość pod względem sanitarnym.  W porównaniu z innymi typami chowu, znacznie rzadziej występuje w tym przypadku zakażenie „Salmonellą”. Zniesione przez kurę jajo od razu trafia na taśmę, którą jest transportowane do pomieszczeń chłodniczych o odpowiednim standardzie sanitarnym.

Zgodnie z wymogami UE

Klasy jajek

Klasa A i B jajek

Przepisy wspólnotowe wyodrębniają jaja pod względem ich cech jakościowych na klasę A oraz klasę B.  Zgodnie z tym podziałem jaja zaliczane do klasy A posiadają czystą, nieuszkodzoną skorupę i kutikulę (błonę), a także zachowują normalny kształt.  Wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 6 mm, białko powinno być przezroczyste i klarowne.

Jaja zaliczane do klasy B to egzemplarze, które nie posiadają cech jakościowych, charakterystycznych dla jaj klasy A. Także są to jaja klasy A, które przestały posiadać te cechy i mogą zostać przeklasyfikowane na jaja klasy B.

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.