Na skróty
Kontakt
„Revita”
Renata Rzepkowska-Bartos
Renata Rzepkowska-Bartos
Jaja wielozbożowe są wyodrębnioną kategorią jaj klatkowych
Oznacza się je symbolem 3. Wyróżniają się określonym sposobem żywienia kur. Pozyskiwane jaja pochodzą od kur karmionych paszą, której 60% składu stanowią zboża, a produkty dodatkowe takie jak np. otręby mogą stanowić nie więcej jak 15% mieszanki.
Kury karmione tak przygotowaną mieszanką znoszą jaja o dużych walorach smakowych. Zawierają potrzebne składniki odżywcze takie jak beta-karoten i luteinę oraz witaminy A i E
Jedna z ważniejszych informacji dla konsumenta
Jedną z ważniejszych informacji dla konsumenta jest numer oznaczający kod producenta, skąłdający się z :
Wszystkie typy produkcji mają kilka cech wspólnych. Wkażdym przypadku jest to chów kontrolowany, objęty nadzorem weterynaryjnym.
* Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład.
* Oznaczenie zakładu weterynaryjnego (weterynaryjny numer identyfikacyjny).
Zmiany w wyposażeniu klatek podniosły poziom komfortu kurom.
Zgodnie z wymogami prawnymi UE kury nieśne utrzymywane są w klatkach wzbogaconych, w których mogą wykazywać charakterystyczne dla gatunku zachowania, takie jak: znoszenie jaj w gnieździe, siedzenie na grzędzie, ścieranie pazurów i grzebanie.
Zmiany w wyposażeniu klatek podniosły poziom komfortu kurom nieśnym, zapewnienie poczucia większej swobody oraz możliwości wykazywania większej gamy naturalnych odruchów zminimalizowały czynniki stresogenne.
Zaletą jajek produkowanych w takim systemie jest ich wysoka jakość pod względem sanitarnym. W porównaniu z innymi typami chowu, znacznie rzadziej występuje w tym przypadku zakażenie „Salmonellą”. Zniesione przez kurę jajo od razu trafia na taśmę, którą jest transportowane do pomieszczeń chłodniczych o odpowiednim standardzie sanitarnym.
Klasa A i B jajek
Przepisy wspólnotowe wyodrębniają jaja pod względem ich cech jakościowych na klasę A oraz klasę B. Zgodnie z tym podziałem jaja zaliczane do klasy A posiadają czystą, nieuszkodzoną skorupę i kutikulę (błonę), a także zachowują normalny kształt. Wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 6 mm, białko powinno być przezroczyste i klarowne.
Jaja zaliczane do klasy B to egzemplarze, które nie posiadają cech jakościowych, charakterystycznych dla jaj klasy A. Także są to jaja klasy A, które przestały posiadać te cechy i mogą zostać przeklasyfikowane na jaja klasy B.